Kuchnia
Dieta
Składniki na 4-5 porcji (naczynie o średnicy 21 cm):
400 g truskawek
2-3 garści mrożonych malin
2 małe jabłka
1 gruszka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40g)
na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki tortowej
60g zimnego masła
3 łyżki zwykłego cukru + 2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
+resztka proszku budyniowego
do podania: lody śmietankowe
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Truskawki pokroić na kółeczka o grubości 1 cm, jabłka oraz gruszkę obrać i pokroić na nieduże kostki. Wszystko umieścić w naczyniu do zapiekania, dodać maliny. Całość posypać sypkim budyniem i dokładnie wymieszać (najlepiej dłońmi), tak by owoce były obtoczone proszkiem budyniowym. To właśnie jest mój sposób na to by owoce nie były zbyt wodniste po upieczeniu i zachowały swą soczystość w sobie :). Nie zużywam całego opakowania budyniu, a tak mniej więcej 3/4, a resztę dosypuję do kruszonki, którą należy zagnieść z podanych wyżej składników, a następnie posypać owoce z wierzchu. Umieścić naczynie w rozgrzanym piekarniku i piec crumble około 15-20 minut, aż do zezłocenia się kruszonki. Można odstawić upieczone owoce na 5-10 minut żeby deliatnie przestygły i podawać z gałką lodów.
Wskazówki:
*Kruszonkę można przygotować w większej ilości i zamrozić w postaci okruszków w szczelnie zamykanym opakowaniu. Można posypać owoce zamrożoną kruszonką, będzie jescze bardziej chrupiąca po upieczeniu.
*Maliny można zastąpić jagodami lub jeżynami, ale najlepiej nie pomijać tego składnika- to one dają "to coś".
*Do kruszonki można użyć tylko jednego rodzaju cukru, ale taka mieszanka cukrów daje moim zdaniem najlepszą kruszonkę.
MA==